MARHULE v roku 2009

Kráľovné destilátov, výborné ovocie s exotickými koreňmi. Každý rok očakávame či nám mrazy neskazia našu radosť z prekrásnych plodov.
Tento rok bol pre nás príjemný. Marhule odkvitli bez problémov. Mohli sme si však všimnúť mimoriadny výpadok stromov po zime. Apoplexia s nárazovými zimnými mrazmi si vybrala svoju daň aj s úrokmi. O to bude väčšia naša radosť, keď napriek všetkým nástrahám dopestujeme vzácne a krásne ovocie.

V minulosti marhule nevyžadovali takmer žiadnu chemickú ochranu. V posledných rokoch je , žiaľ, absolútne nevyhnutné vykonať postrek proti monilióze vhodným prípravkom. Postrek je nutné vykonať pred kvitnutím a po kvitnutí. Žiaľ , je veľa pestovateľov,  ktorí tento postrek nevykonávajú. Poškodené sú kvety a novoročné výhonky. Výsledok býva katastrofálny. Pokles úrody o viac ako 50% , a čo je najhoršie, strom zažije obrovský šok, ktorý rozhodujúco vplýva na jeho zdravotnú kondíciu. Najčastejšie si ľudia myslia, že daný stav zapríčinil mráz, pretože kvety a výhonky vyzerajú ako spálené. Je to veľký omyl. Neošetrené stromy živoria a prenášajú chorobu aj na okolité výsadby Vašim susedom. Keď sa to už stalo, je nevyhnutné všetky napadnuté výhonky odstrihnúť a rany zakryť hojivým balzamom alebo postrekom. Nasledujúcim sezónu nezabudnúť postriekať a posilniť strom dobrou výživou.

Po odkvitnutí sa všetko vyvíjalo optimálne. Marhule krásne zreli a všetko bolo super. Nakoniec však prišla pohroma. Marhule začali masívne hniť na strome. Opäť monilióza, tentokrát zase na plodoch. Takú masívnu hnilobu som ešte nezažil. Samozrejme, v čase zberu nepripadala do úvahy žiadna chemická ochrana. Museli sme sa vyrovnať so stratou 10-30% úrody na mladých stromoch, možno aj viac. Teraz, keď listy opadli, vidíme jasne túto spúšť. Ak sme plesnivé plody neobrali hneď, je čas to urobiť teraz, pretože každý plod má na sebe tisíce koní , ktoré sa na jar rozletia a napadnú novú úrodu. Napriek tomuto všetkému však bolo dosť marhúľ, ktoré nám ostali na konzum, zaváranie a ,samozrejme, na  našu milovanú a vzácnu marhuľovicu.

My sa budeme venovať marhuľovici. Máme na trhu množstvo odrôd, ktoré boli vyšľachtené, avšak za účelom výroby marhuľovice sú vhodné hlavne staršie odrody Maďarská, Veľkopavlovická, Rakovského alebo Sabinovská. Sú to najlepšie chute, aké možno dosiahnuť. Vyslovene nevhodné sú skoré odrody. Plody necháme maximálne dozrieť. Marhuľa dozrieva postupne ,a preto musíme aj my oberať na viackrát, podľa dosiahnutej zrelosti. Marhuľa by nemala mať na sebe zelený nedozretý pásik. Snažíme sa o to, aby sme nazbierali toľko ovocia, aby bola plná kvasná nádoba, t.j. asi do 2/3 objemu. Polemika o tom či majú byť kôstky v sude, alebo nie, neexistuje. Jednoznačne musia byť marhule odkôstkované. Kôstky obsahujú jed amydalím, ktorý prechádza destiláciou a znehodnocuje výsledný produkt. Je to namáhavé ,ale oplatí sa to. Marhule môžeme aj jemne striasať. Dávajte však pozor, aby bola pod stromami tráva. Nebezpečná je najmä zem, aj v malých množstvách , ktorá sa môže prichytiť na plod. Veľmi nebezpečné je zbierať marhule, ktoré spadli samy po vetre, a hlavne po daždi. Zvyčajne kvapky vynesú povlak pôdy na marhule a tá je okamžite kontaminovaná zemnými baktériami. Marhuľa, ktorá sa pádom poškodí, ale je čistá, sa musí okamžite spracovať. Preto je vhodné marhule jemne striasať, predídete samoopadnutiu. Samozrejme, najlepšie je marhule obrať priamo zo stromu. Je to náročné, ale námaha sa oplatí.

Po odkôstkovaní marhule dáme do vyčisteného a pripraveného suda, pokiaľ možno postláčame, výborné je zamiešať vŕtačkou s nastaveným miešadlom na maltu ( samozrejme novým). Takto pripravenú zmes zakvasíme kvasinkami a  enzýmom ( viď webshop). Nádobu uzavrieme a ako bolo spomenuté pri príprave čerešní, pozor na kvasnú teplotu, pretože marhule sú horúce plody. Dozrievajú zvyčajne pri vysokých teplotách, v júli 30-40 °C. Veľmi zlým zvykom je nádoby nechať vonku a úplná katastrofa je na slnku. Kvas sa dokáže znehodnotiť aj v priebehu jedného dňa. Najlepšia kvasná teplota je medzi 13-18 °C. Kvasenie marhúľ prebieha veľmi rýchlo, 3-5 dní búrlivé kvasenie, jeden týždeň dokvasenie a potom nečakať, rýchlo utekať k nám do pálenice, čím skôr, tým lepšie.

Marhuľovicu zaraďujeme medzi najvzácnejšie destiláty. Takto vyrobenej marhuľovici sa nevyrovná žiadny luxusný koňak ani whisky. Máte doma poklad vysokej hodnoty a produkt Vášho vlastného snaženia. V našej prémiovej ponuke ovocného liehovaru si môžete kúpiť špičkovú marhuľovicu a ako vlastný výrobok má nenahraditeľnú cenu. Pri práci v záhrade pookrejete, potešíte sa prechádzkou v rozkvitnutom sade za bzukotu včielok a v lete si posedíte v príjemnom tieni krásneho marhuľového stromu. Keď Vám strom zahynie, a je dostatočne veľký, z kmeňa si narežete dosky. Nájdite si šikovného stolára, ktorý Vám vyrobí nejaký malý doplnok do Vášho bytu. Drevo z marhule je neopakovateľné a máte pamiatku na chvíle, ktoré ste prežili so svojím stromom. Váš život nadobudne iný rozmer.

Pohárik vašej vlastnej marhuľovice v zime pri rozohriatom kozube, s priateľmi, ktorých si vážite, je fantastický.

Nabudúce niečo o slivkách v roku 2009